Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een paramedicus die werkzaam is binnen de mondzorg. Het beroep van mondhygiënist is geregeld In de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Kortweg wet BIG, deze wet is in 1979 in werking getreden. Deze wet is een kwaliteitswet en heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. De wet beschermt tevens de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. De taken die de mondhygiënist uitvoert zijn in eerste instantie gericht op de preventie. Hieronder word verstaan het voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen(cariës)en tandvleesaandoeningen. Daarnaast voert de mondhygiënist ook taken uit die gericht zijn op genezing, zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen.

Wat doet een mondhygiënist?

U maakt eerst kennis met de mondhygiënist en u krijgt voorlichting. Zij stelt u enkele korte vragen over uw gebit, uw tandvlees, uw gezondheid in het algemeen, medicijngebruik en andere zaken die belangrijk zijn voor de mondhygiëne behandeling. Bijvoorbeeld uw dagelijkse bezigheden en uw eetpatroon. Ook een eventuele zwangerschap is van belang, omdat u dan extra gevoelig kunt zijn voor tandvleesproblemen. Daarna doet de mondhygiënist een mondonderzoek. Afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem maakt ze ook een parostatus. Hierop wordt nauwkeurig de conditie van uw tandvlees beschreven. Daarna maakt ze met u een behandelplan. In dat behandelplan (protocol) spreekt de mondhygiënist met u af welke behandelingen nodig zijn, hoe en wanneer deze worden uitgevoerd. Wat de mondhygiënist precies doet en hoeveel tijd het kost hangt natuurlijk af van de aard en de ernst van het tandvleesprobleem.

Waarom verwijst de tandarts mij naar de mondhygiënist?

Wanneer uw tandarts u verwijst naar "Praktijk voor Mondzorg Texel" kan dat voor de volgende behandeling zijn:

1. Mondhygiëne instructie; uitleg over het verzorgen van uw gebit

2. Voedingsadviezen; een gezond voedingspatroon draagt bij aan een goede conditie van uw gebit

3. Het verwijderen van tandsteen

4. Een uitgebreide parodontale behandeling vanwege tandvleesproblemen

5. Bacteriologisch onderzoek

6. Polijsten

7. Polijsten van vullingen

8. Het geven van verdoving, ter ondersteuning van de behandeling

9. Het aanbrengen van fluoridelak bij o.a. gevoeligheid

Worden de kosten vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Wanneer U aanvullend verzekerd bent voor tandheelkundige kosten, dan kunt u ook de mondhygiëne behandeling vergoed krijgen. Elke zorgverzekeraar heeft afwijkende vergoedingsregels. De exacte voorwaarden voor vergoeding van de behandelkosten staan vermeld in uw polis. De laatste jaren zijn steeds meer zorgverzekeraars er toe overgegaan de zorg door de vrijgevestigde mondhygiënisten te vergoeden aan hun verzekerden. Deze zorg valt dan onder de tandheelkundige verzekeringen die kunnen worden afgesloten.
Direct Bellen: 0222 - 320104 Daarnaast kunt u ook op elk tijdstip mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.